TZB heeft er weer 8 gediplomeerde AED gebruikers bij

op woensdag 26 oktober 2022
Op maandagavond 24 oktober is ons clubgebouw een basiscursus reanimatie en gebruik van de AED gehouden.

TZB heeft er weer 8 gediplomeerde AED gebruikers bij! En dat is een hartstikke goed bericht.

Op maandagavond 24 oktober is ons clubgebouw een basiscursus reanimatie en gebruik van de AED gehouden. 8 TZB-ers hebben deze cursus gevolgd en zijn allemaal geslaagd. Astrid Groenendijk, Danielle van der Kramer, Rosan Loohuis, Tine Vehof, Michael Olde Weghuis, Leon Engelbertink, Ewout Tiemersma en last by not least Jan Klieverik. Wederom gefeliciteerd en dank voor jullie betrokkenheid!
 

Deze cursus werd gegeven door René in het Veld, verpleegkundige op de afdeling hartbewaking van het MST. Ook René nogmaals bedankt. Na Rene’s deskundige uitleg over de theorie achter reanimeren, het gebruik van de AED en een korte koffie en thee pauze was het tijd om over te schakelen naar het praktijkdeel van de cursus: oefenen met en zonder AED op drie reanimatiepoppen.

Er werd begonnen met het herkennen van een hartstilstand, het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer te controleren en daarna werd de reanimatie toegepast. Na veelvuldig hartmassage oefenen werd de AED er bij gepakt en werd uitgelegd hoe je dit apparaat moet gebruiken. Zeer belangrijk daarbij is dat hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand cruciaal is en een leven kan redden.

Al met al was de cursus een groot succes. Ondanks het serieuze onderwerp was er ook ruimte voor de lach, want met zijn allen een situatie nabootsen met een reanimatiepop, werkt soms toch ook op de lachspieren.

Wist je trouwens dat TZB een eigen AED heeft?

Deze hangt op de korte voorkant van ons clubgebouw hangt (zie foto). Naast de deur van de technische ruimte bij het pad richting ingang van de tennisbanen. De kast waarin de AED hangt is afgesloten met een cijferslot. De code om dit slot te openen is 3579.

Hieronder vind je enkele foto’s van deze avond.

Overigens wist je dat:

  • Je een leven kunt redden als je kunt reanimeren en weet hoe je de AED moet gebruiken.
  • Je dit binnen drie uurtjes kunt leren.
  • Een hartstilstand iedereen kan overkomen.
  • De overlevingskans het grootste is wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart.
  • Binnen 6 minuten na een hartstilstand, 3 belangrijke stappen gezet moeten worden. Dit zijn: 112 bellen, starten met de reanimatie en het inzetten van een AED.
  • Reanimatie zorgt voor zuurstoftoevoer naar de hersenen en een AED wordt gebruikt om het hart weer op gang te krijgen.
  • Het van vitaal belang is om pas te stoppen met reanimeren als medische professionals het overnemen.
  • Je na de cursus je kunt aanmelden als burgerhulpverlener bij Hartslagnu.nl
  • Bij een hartaanval via het alarmeringssysteem van HartslagNu maximaal 30 burgerhulpverleners binnen een cirkel van 1500 meter rond het slachtoffer het verzoek krijgen om rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan om de reanimatie te starten óf om een AED op te halen en die mee te nemen naar het slachtoffer.