Tenniskids bij TZB

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids

 • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
 • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
 • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek;

De visie van Tenniskids

Kids moeten plezier hebben in tennis. De tennisclub is de ideale plek waar kids de tennissport kunnen beoefenen. De club is een veilige en aangename plek waar kids nieuwe vriendjes en vriendinnetjes ontmoeten.
Met behulp van Tenniskids is het mogelijk om van de club een goede plaats voor kids te maken. Natuurlijk spelen de trainer(s) en de verenigingsvrijwilligers een erg belangrijke rol hierbij. Daarom is er ook veel informatie voor de trainers en commissieleden beschikbaar binnen Tennniskids.

Tenniskids biedt een gevarieerd tennisaanbod dat aansluit bij de belevingswereld van kids en de wijze waarop zij leren en ontwikkelen. Tenniskids zorgt voor uitdaging en succesbeleving.

De ontwikkeling van kinderen is een belangrijk uitgangspunt binnen Tenniskids. Als kinderen motorisch, psychisch en fysiek klaar zijn om dingen te leren worden de juiste impulsen gegeven. Binnen Tenniskids wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Dit stappenplan helpt om de juiste zaken op het juiste moment aan te bieden. Kids moeten continu worden uitgedaagd. Te moeilijk en te makkelijk zijn twee dingen die dodelijk zijn voor voor de uitdaging van kids. Het gevoel krijgen dat je beter wordt als je je best doet en dat je dingen leert zorgt voor succesbeleving. Eén van de dingen die helpen bij het inzichtelijk maken van de vooruitgang is het gebruik van de stickerboekjes. In de stickerboekjes is de ontwikkeling van een tennisspeler verdeeld in kleine stappen. Ook het gebruik van kleinere banen en zachtere ballen zorgt ervoor dat kids succes kunnen hebben met tennis.

Tenniskids faciliteert en ondersteunt de tennisleraar en de tennisvereniging. Optimale resultaten worden behaald door nauwe samenwerking tussen diverse partijen in Nederland. Daarom stimuleert Tenniskids de samenwerking tussen vereniging, tennisleraar en de KNLTB.

Tenniskids betekent een verandering in de tenniscultuur voor kids onder 10 jaar in Nederland. Deze verandering wordt gedragen door enthousiaste tennisleraren en verenigingsvrijwilligers. Kern van de verandering is dat de kids het belangrijkste uitgangspunt zijn. Dit betekent erg veel voor de organisatie en inhoud van de tennislessen, de activiteiten voor kids en het gebruik van baanlengten en ballen. Samen kunnen we de tennissituatie in Nederland veranderen. De samenwerking tussen KNLTB, de verenigingen en de tennisleraren is belangrijk. Op die manier kunnen de ervaringen worden gedeeld en kan bekeken worden welke dingen door de kids worden gewaardeerd. Bij de veelgestelde vragen wordt antwoord gegeven op de verschillende facetten van Tenniskids. Wilt u meer informatie over Tenniskids dan is het altijd mogelijk om contact op te nemen met onze tennistrainer Niek Schothuis of de jeugdcommissie.

Leeftijdsindeling binnen Tenniskids

Ieder kind speelt vanaf september 2013 in eigen kleur. Nederlandse tenniskinderen zullen vanaf september 2013 precies weten op welke baanlengte en met welke bal zij zullen spelen. Vanaf dat moment introduceert de KNLTB een nieuw systeem waarbij kinderen van een bepaalde leeftijd vast in een zogenaamde 'kleur' spelen. Kinderen kunnen vanaf 2013 niet meer in officiële KNLTB wedstrijden spelen op een andere baanlengte
Hieronder staat de leeftijdsindeling zoals die vanaf 1 september 2013 geldtEr wordt steeds gekeken naar de leeftijd die een speler in het betreffende kalenderjaar bereikt:

Tenniskids Rood

Kenmerken voor Rood

 • Het kind kan een korte slagenwisseling maken met een rode (= stage 3) bal in het miniveld.
 • Het kind kan de bal onderhands of bovenhands serveren.
 • Zelfstandig tellen hoeft het kind nog niet te kunnen, daarvoor vragen we de ouders/begeleiders te assisteren.
 • Het kind is ongeveer tussen de 5 en 9 jaar, maar dit is slechts een richtlijn.

 
Tenniskids Oranje

In het kalenderjaar dat een speler 8 jaar wordt, kan hij/zij voor het eerst in Oranje spelen. Dit hoeft echter niet. Een speler hoeft pas verplicht door te schuiven van Rood naar Oranje in het kalenderjaar dat hij/zij 10 jaar wordt.

Kenmerken voor Oranje

 • Het kind kan gecontroleerd spelen met een oranje (= stage 2) bal in het driekwartveld
 • Het kind kan de bal onderhands en bovenhands serveren.
 • Het kind kan vrij goed tellen, maar de ouders begeleiden hierbij nog wel.
 • Het kind is ongeveer tussen de 8 en 11 jaar, maar dit is slechts een richtlijn.

Tenniskids Groen

Voor groen geldt dat kinderen daar voor het eerst in kunnen spelen in het kalenderjaar dat ze 10 jaar worden.

Kenmerken voor Groen

 • Het kind kan gecontroleerd spelen met een groene (= stage 1 bal) op het hele veld. De normale gele wedstrijdbal is nog moeilijk te controleren, deze is namelijk harder en stuit te hoog.
 • Het kind kan de bal bovenhands serveren en kan zelfstandig een wedstrijd spelen.
 • Het kind is ongeveer tussen de 10 en 12 jaar, maar dit is slechts een richtlijn.
 • Het kind heeft nog niet in de districts of landelijke competitie op zaterdag of zondag gespeeld.

Tenniskids Geel

Vanaf het kalenderjaar dat een speler 11 jaar wordt, is spelen in Geel toegestaan. Als een speler de genoemde leeftijden nog niet bereikt in het betreffende kalenderjaar is doorstromen naar een volgende kleur dus niet mogelijk. Overigens, deze indeling geldt niet voor de Jeugdranglijsttoernooien (JRT's). De JRT's worden in alle categorieën gespeeld met de gele bal.

Kenmerken voor Geel

 • De speler kan gecontroleerd tennissen met een standaard wedstrijdbal voor senioren op het hele veld.
 • De speler kan de bal bovenhands serveren en kan zelfstandig een wedstrijd spelen. Het spelniveau hoeft nog niet hoog te zijn.
 • De doelstelling van het toernooi is recreatief, daarom tellen de resultaten niet mee voor de rating (= speelsterkte).
 • Leeftijd: 12 tot 17 jaar.

De Tennistrainer

Naast de ontwikkelingen die vanuit de KNLTB worden ingezet, wordt ook op verenigingsniveau veel ondernomen om jeugdtennis verslavend leuk te maken. De jeugdtrainer krijgt meer taken: hij of zij is natuurlijk verantwoordelijk voor de les, maar moet er ook voor zorgen dat de kinderen de sport werkelijk gaan spelen. De Tennistrainer van TZB - Niek Schothuis - is al gecertificeerd voor Tenniskids 1 en 2.

De Tenniskidsfunctionaris

Vanaf mei 2013 is een contactpersoon voor de Tenniskids activiteiten een vereiste. De Tenniskidscoördinator binnen de vereniging is het aanspreekpunt voor de jeugdactiviteiten t/m 12. De contactpersoon Tenniskids schrijft kinderen in voor Worldtour activiteiten, zal informatie ontvangen over indelingen en zal als eerste door de KNLTB worden geïnformeerd over veranderingen en dergelijke. Voor verdere vragen kun je terecht bij jeugd@tvzuidberghuizen.nl.